TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00025 Bölcsődei férőhelyek kialakítása

Pályázatok

TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00025

Projekt címe: “BÖLCSŐDE LÉTREHOZÁSA NYÍRPAZONYBAN”

Támogatás összege és mértéke: 372.779.933,- Ft, 100%

Megvalósítási időszak: 2020.06.01.-2022.09.30.

Kedvezményezett neve: Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata

Projekt leírása:

Az ingatlanon az Önkormányzat egy két csoportszobás Bölcsődét tervez megépíteni.

Az új építés célja a gyermekellátó szolgáltatás minőségének fejlesztése, a gyermekellátó tevékenységet folytató intézmény által nyújtott komfortos, modern és egészséges környezet megteremtése az ebben nevelt-gondozott gyermekek részére, illetve a kapacitások növelése a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérésének elősegítése érdekében. Szükséges volt a jól használható és szervezett funkcionális kialakítás, a megfelelő tartósságot, az energiahatékony fenntarthatóságot a hosszantartó működőképességet és komfortosságot biztosító anyag, szerkezet és szerkezetkialakítás megválasztása. A beruházás eredményeképpen elvárásként fogalmazódott meg, hogy a létrejövő intézmény komplexen akadálymentesített, energiahatékony és gazdaságosan fenntartható legyen. A Bölcsőde épületet a 617. hrsz-ú ingatlanon tervezzük elhelyezni, mely ingatlanon található a Polgármesteri Hivatal, a Családi napközi épülete továbbá egy melléképület. A Bölcsődét a Polgármesteri Hivatal mögötti területen, attól ÉNY-ra tervezzük elhelyezni. Az épület földszintes kialakítású, túlnyomórészt hagyományos szerkezetekből tervezett. Főbejárata a keleti (fő)homlokzaton került kialakításra. Az épület tájolása során figyelembevételre került azon Építtetői igény, miszerint a későbbi fejlesztés során megújuló energiaforrásként napelemek legyenek telepíthetők a tetőre. Az épület magassági kitűzési pontja a Polgármesteri Hivatal épület északi oldalán meglévő járda szintje a Helyszínrajzon jelölt helyen. A telken belüli gépjármű elhelyezés 6 db személygépjármű számára biztosított. A személy- és gépjárműbejárat az utcai burkolt útról a kialakított behajtón át történik.  Az építmény vonatkozásában telken belül biztosított 6 db személygépkocsi elhelyezése.

A projekt alapvető célja 2 csoportos Bölcsőde létrehozása 14 fős csoportokkal. Az Önkormányzat célja, hogy a gyermekek napközbeni ellátásának hiánya a leendő szülőket, fiatal házasokat, családokat ne tántorítsa el a gyermekvállalástól, ellenkezőleg, járuljon hozzá ahhoz: segítse, ösztönözze, bátorítsa a családok gyermekvállalással kapcsolatos döntéseit. Az Önkormányzat célja a projekttel az, hogy a gyermekek napközbeni ellátását olyan intézmény biztosítsa, melyet az ellátást igénylők jó szívvel, gyermeküket jó kezekben és korszerű, kulturált, jól felszerelt környezetben tudva egyre növekvő számban vegyék igénybe.

Telek területe: 11.992 m²

A Bölcsőde:

Befoglaló mérete: 28,30 x 31,60 m

Szintek száma: 1 (földszint)

Beépített (bruttó) alapterület: 679,87 m²

Földszinti nettó alapterület: 452,39 m²

 

 

 

 

 

 

Sajtó:

A nagy álom egy kultúrház

 

“Bölcsőde és napkollektorok

Külön kihívás elé állítja az önkormányzatot a lakosságszám folyamatos emelkedése. Több mint 10 százalékkal élnek többen most a 3720 fős településen, mint tíz éve, az óvodai és az általános iskolai férőhelyek is beteltek. Az utóbbi népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy 2011-ben magyar–angol két tanítási nyelvű lett az iskola, az ügyesebb gyereket már középfokú nyelvvizsgával indítják el a középfokú intézményekbe.

– A férőhelygondok enyhítésére közel 380 millióból felépítünk egy 24 férőhelyes bölcsődét. A közbiztonság a településen 100 százalékos, de a falugyűlésen többször is kértek kamerákat a bekötőutakhoz, ezt önerőből megvalósítottuk. Folyamatban van a Jázmin utcán a csapadékvíz-elvezetés, az iskola régi kazánházából pedig 60 férőhelyes ebédlőt alakítunk ki. Gondot kell még fordítanunk az útjainkra, valamint napkollektorokat tervezünk az önkormányzati épület tetejére. Végül nagy igény van egy új kultúrházra, ami a Nánási-féle kúria helyére kerül.”

Forrás: https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2021/04/nyirpazonyi-bolcsode-eredmenytelen-kozbeszerzes

Forrás: https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2021/06/a-bolcsodei-ferohelyek-szamat-bovitik-nyirpazonyban

Forrás: https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2021/11/kezdodhet-a-a-nyirpazonyi-bolcsode-epites