TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00025 Bölcsődei férőhelyek kialakítása

Pályázatok

TOP-1.4.1-19-SB1-2019-00025

Projekt címe: „BÖLCSŐDE LÉTREHOZÁSA NYÍRPAZONYBAN”

Támogatás összege és mértéke: 372.779.933,- Ft, 100%

Megvalósítási időszak: 2020.06.01.-2023.12.30.

Kedvezményezett neve: Nyírpazony Nagyközség Önkormányzata

Projekt leírása:

Az ingatlanon az Önkormányzat egy két csoportszobás Bölcsődét tervez megépíteni.

Az új építés célja a gyermekellátó szolgáltatás minőségének fejlesztése, a gyermekellátó tevékenységet folytató intézmény által nyújtott komfortos, modern és egészséges környezet megteremtése az ebben nevelt-gondozott gyermekek részére, illetve a kapacitások növelése a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérésének elősegítése érdekében. Szükséges volt a jól használható és szervezett funkcionális kialakítás, a megfelelő tartósságot, az energiahatékony fenntarthatóságot a hosszantartó működőképességet és komfortosságot biztosító anyag, szerkezet és szerkezetkialakítás megválasztása. A beruházás eredményeképpen elvárásként fogalmazódott meg, hogy a létrejövő intézmény komplexen akadálymentesített, energiahatékony és gazdaságosan fenntartható legyen. A Bölcsőde épületet a 617. hrsz-ú ingatlanon tervezzük elhelyezni, mely ingatlanon található a Polgármesteri Hivatal, a Családi napközi épülete továbbá egy melléképület. A Bölcsődét a Polgármesteri Hivatal mögötti területen, attól ÉNY-ra tervezzük elhelyezni. Az épület földszintes kialakítású, túlnyomórészt hagyományos szerkezetekből tervezett. Főbejárata a keleti (fő)homlokzaton került kialakításra. Az épület tájolása során figyelembevételre került azon Építtetői igény, miszerint a későbbi fejlesztés során megújuló energiaforrásként napelemek legyenek telepíthetők a tetőre. Az épület magassági kitűzési pontja a Polgármesteri Hivatal épület északi oldalán meglévő járda szintje a Helyszínrajzon jelölt helyen. A telken belüli gépjármű elhelyezés 6 db személygépjármű számára biztosított. A személy- és gépjárműbejárat az utcai burkolt útról a kialakított behajtón át történik.  Az építmény vonatkozásában telken belül biztosított 6 db személygépkocsi elhelyezése.

A projekt alapvető célja 2 csoportos Bölcsőde létrehozása 14 fős csoportokkal. Az Önkormányzat célja, hogy a gyermekek napközbeni ellátásának hiánya a leendő szülőket, fiatal házasokat, családokat ne tántorítsa el a gyermekvállalástól, ellenkezőleg, járuljon hozzá ahhoz: segítse, ösztönözze, bátorítsa a családok gyermekvállalással kapcsolatos döntéseit. Az Önkormányzat célja a projekttel az, hogy a gyermekek napközbeni ellátását olyan intézmény biztosítsa, melyet az ellátást igénylők jó szívvel, gyermeküket jó kezekben és korszerű, kulturált, jól felszerelt környezetben tudva egyre növekvő számban vegyék igénybe.

Telek területe: 11.992 m²

A Bölcsőde:

Befoglaló mérete: 28,30 x 31,60 m

Szintek száma: 1 (földszint)

Beépített (bruttó) alapterület: 679,87 m²

Földszinti nettó alapterület: 452,39 m²

Pályázó: Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat

Projektmenedzsment: Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal Pályázati és Projekt Osztály

„Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése 2021”

Tervező: LEGEN-Terv Kft.

Műszaki ellenőr: AMAÉP Kft.

Rehabilitációs szakmérnök: Kerék Gertrúd ev. 

Tájékoztatás és nyilvánosság: Nagy Pr Kft.

Módszertani szakértő: Magyar Bölcsődék Egyesülete

Közbeszerző: RICO TENDER Kft

Közbeszerzés: EKR

Kivitelező: Z-konstrukt kft.

„Bölcsőde fűtés átalakítás napelemes rendszerrel”:
 
Tervező: LEGEN-Terv Kft.
Közbeszerző: RICO TENDER Kft
Műszaki ellenőr: AMAÉP Kft.
Közbeszerzés: EKR
Kivitelező: „KE-VÍZ 21”

Képek

 

 

 


 

Sajtó:

Új bölcsődét adtak át Nyírpazonyban

Forrás: https://frissmedia.hu/hir/uj-bolcsodet-adtak-at-nyirpazonyban/23739

Kétcsoportos, 24 apróság számára biztonságot nyújtó új bölcsődét adtak át Nyírpazonyban. A beruházás teljes összege meghaladta a 370 millió forintot.

2010 óta folyamatosan nő a lakosságszám Nyírpazonyban, jellemzően a városból az agglomerációba költöző fiataloknak köszönhetően. A fiatal családoknál a gyermekvállalási kedv is jelentősen emelkedett, így több gyermek született. 2010 óta évi 15-20 baba született. Mára több mint a duplájára, évi 45-50-re növekedett az újszülöttek száma.

Egy 2018-ban a lakosság bevonásával készült felmérés eredménye jelentős mértékben felgyorsította a beruházás előkészítést. A tervezés, a sikeres pályázat benyújtását követően az építkezés is elkezdődött. Uniós és állami támogatás révén a település 372 millió forint forráshoz jutott. Ebből az épület felépítése 272 millió forintot vitt el. A fennmaradó rész a minden igényt kielégítő berendezésekre, és a XXI. századnak megfelelő infrastruktúra kialakítása vitt el.

Az új bölcsi – azon kívül, hogy 24 apróság biztonságos felügyeletét, gondozását jelenti, – hat helyi lakosnak is munkát teremtett.

A helyes döntést mi sem igazolja jobban, minthogy a 24 férőhely két nap alatt betelt.

Az ünnepélyes szalagátvágással jelen volt a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós is, aki méltatta a településen elért eredményeke.

Galéria

 

A nagy álom egy kultúrház

 

 

„Bölcsőde és napkollektorok

Külön kihívás elé állítja az önkormányzatot a lakosságszám folyamatos emelkedése. Több mint 10 százalékkal élnek többen most a 3720 fős településen, mint tíz éve, az óvodai és az általános iskolai férőhelyek is beteltek. Az utóbbi népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy 2011-ben magyar–angol két tanítási nyelvű lett az iskola, az ügyesebb gyereket már középfokú nyelvvizsgával indítják el a középfokú intézményekbe.

– A férőhelygondok enyhítésére közel 380 millióból felépítünk egy 24 férőhelyes bölcsődét. A közbiztonság a településen 100 százalékos, de a falugyűlésen többször is kértek kamerákat a bekötőutakhoz, ezt önerőből megvalósítottuk. Folyamatban van a Jázmin utcán a csapadékvíz-elvezetés, az iskola régi kazánházából pedig 60 férőhelyes ebédlőt alakítunk ki. Gondot kell még fordítanunk az útjainkra, valamint napkollektorokat tervezünk az önkormányzati épület tetejére. Végül nagy igény van egy új kultúrházra, ami a Nánási-féle kúria helyére kerül.”

Forrás: https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2021/04/nyirpazonyi-bolcsode-eredmenytelen-kozbeszerzes

Forrás: https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2021/06/a-bolcsodei-ferohelyek-szamat-bovitik-nyirpazonyban

Forrás: https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2021/11/kezdodhet-a-a-nyirpazonyi-bolcsode-epites

https://www.szon.hu/pr/2023/02/egyre-jobb-az-elet-nyirpazonyban

Egyre jobb az élet Nyírpazonyban

A településen számos beruházást sikerült megvalósítani az elmúlt időben, és még több fejlesztés várható.

– Nem titkolt célunk, hogy a fejlesztések elsősorban a helyi lakosság komfortérzetének növelését szolgálják – fejti ki Dubay László polgármester. – Rendszeresen vizsgáljuk és megpróbáljuk követni a változó igényeket. „Ahol élünk, érezzük is jól magunkat” elv régóta meghatározó községünkben, talán ezért is nő a lakosság száma, választják sokan településünket állandó lakhelyül.

Fejlődő infrastruktúra

– A kisgyermekes családok körében az egyik legjobban várt beruházásra tehetünk pontot idén, a TOP-1.4.1-19 pályázat segítségével két csoportszobás bölcsőde várja majd a kicsiket. A 28 férőhelyes bölcsőde hat fő részére teremt új munkahelyet. A műszaki átadás-átvétel megtörtént, jelenleg az engedélyeztetési eljárás zajlik, terveink szerint nyár közepén kinyithatja kapuit. Faluprogram pályázatain keresztül utak, járdák, csapadékelvezetők felújítása, építése, valamint intézmények energetikai korszerűsítése történt. Mindezek mellett a fiatalabb korosztály igényeit is figyelembe vettük. Sikerült megújítani a játszótereinket, illetve új játékokkal, kültéri sporteszközökkel egészültek ki közösségi tereink is. A település központjában tavaly átadott sportcsarnok messze meghaladja elvárásainkat. Hétköznap délelőttönként általános iskolásaink díjmentesen használják a jól felszerelt létesítményt, délutánonként baráti társaságok, sportklubok nagyon méltányos összegért vehetik bérbe az épületet. Örömmel mondhatjuk, hogy reggel 8-tól este 21 óráig teljes kihasználás mellett működik az intézmény, számos lehetőséget biztosítva a sportolni vágyóknak. Ennek köszönhetően az épület fenntartása az önkormányzatnak nem jelent plusz kiadást, sőt az elmúlt négy hónap bevétele meghaladta az épület üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő kiadásokat. A délutánok és hétvégék hetekre, hónapokra előre le vannak foglalva különböző eseményekre. Igyekeztünk egy korszerűbb, komfortosabb, minél több igényt kielégítő, művelődési-közösségi teret is magában foglaló centrumot kialakítani, ahol a különböző érdeklődési körrel rendelkező fiatal és idősebb korosztály is egymásra találhat.

– Előttünk álló feladat az elnyert pályázatok megvalósítása: a Vasvári Pál utca szélesítése, Libabokori út felújítása, valamint az energetikai korszerűsítések, melyek a megépült bölcsőde és sportcsarnok épületén a gázfűtés kiváltását szolgálják. Ezáltal ezeknek az épületeknek az üzemeltetési költségei is sokkal kedvezőbbek lesznek a jelenleginél.

 

 

Forrás: https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2023/05/penzt-sporolnanak-a-nyirpazonyi-bolcsode-korszerusitesevel

Napelemeket telepítenének.

Az önkormányzat kivitelezőt keres a bölcsőde fűtésének átalakítására. A május 19-i Közbeszerzési Értesítő szerint az Arany János utca 14. szám alatti, 679 négyzetméteres, földszintes, két csoportszobás bölcsőde tetejére napelemes rendszert telepítenének, emellett hőszivattyús fűtési rendszert építenének ki. 

 

Forrás: http://kolcseytv.hu/hir/elkeszult-az-uj-bolcsode-nyirpazonyban?12566

Elkészült az új bölcsőde Nyírpazonyban

Elkészült Nyírpazony új bölcsődéje. A beruházás 372 millió forintos európai uniós forrásból épült meg a községben. 24 férőhelyen várják a kicsiket, de már indulás előtt betelt a létszám. 

Dubay László, Nyírpazony polgármestere azt mondta, hatalmas igény mutatkozott az intézményre, az utóbbi években ugyanis számos gyermekvállalás előtt álló fiatal házaspár költözött a településre. Az új bölcsőde júliusban, teljes létszámmal kezdi meg működését. 

 

 

Forrás: https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2023/08/fejlesztik-a-nyirpazonyi-bolcsodet

www.nyirpazony.hu