„Csalogány” Nyugdíjas Klub kirándulása

A „Csalogány” Nyugdíjas Klub kirándulást szervezett tagjainak, amit 2014. szeptember 25-én valósítottak meg. A program szervezéséhez a Nyírpazonyi Önkormányzattól kért segítséget a Klub vezetője Haluza Lászlóné. Reggel 7.00-kor indultak és az első megálló Mezőkövesd volt, ahol a város történetéről hallhattak egy kisebb előadást, miközben az Önkormányzattól kapott reggelit elfogyasztották. Ezt követően a Matyó Múzeum kiállításait tekinthették meg, ahol a régi használati tárgyakat, népművészeti motívumokkal ellátott kelméket csodálhatták meg, majd a múzeum mellett található római katolikus templom freskóiban és az orgona elvarázsoló hangjában gyönyörködhettek. A következő állomás ugyancsak Mezőkövesden a Kisjankó Bori utcában elhelyezkedő tájházak kiállítását nézték meg, ahol sok érdekesség között azt is megtudták, hogy miért Matyó a Matyó. Ez az elnevezés Mátyás király idejére vezethető vissza, amikor seregével az akkori Kövesden szállt meg. A kedves fogadtatásért és az ellátásért cserébe, Mezővárosi címet adott a városnak. Így lett Kövesdből Mezőkövesd, amit azzal háláltak meg a város lakói, hogy a családban minden második vagy harmadik szülött fiúgyermeket Mátyásnak neveztek el, aminek a beceneve a Matyi és a Matyó.
Később az Egerszalók mellett található Saliris Resort & Konferencia Hotel szomszédságában elhelyezkedő természeti képződményt nézték meg a kirándulók. A 27.000 éves hévízforrás mára 1900 négyzetméteres mészkőlerakódást, ismertebb nevén só-dombot hozott létre, amit a 65-68 C°-os termálvíz folyamatosan épít.
A kirándulás egy rövid egri városnézést követően a Simon Borászat riolittufába vájt pincéjében folytatódott, ahol Dubay László jóvoltából ebéddel, majd borkóstolóval kedveskedtek a megpihenni vágyó klubtagoknak.
Jó hangulat és barátság jellemezte az utat, amit nem is bizonyít más, mint az út nagy részében hallott

By Hivatal