Tisztelt Nyírpazonyi Lakosok!

A Belügyminisztérium 2022-ben elindította a Gondosóra programot, mely a digitális idősgondozás mérföldköve. A program célja, az idős emberek részére probléma esetén gyors, és hatékony segítségnyújtás.  

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a Diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben a diszpécserek – lehetőség szerint a Gondosórán keresztül jelzést leadó ügyféllel egyetértésben – úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki aztán közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára.

A program az emberi élet minőségét, védelmét és biztonságát hivatott szolgálni a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával. Része a korszerű segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás kapcsolódik. Az így kialakuló bizalmi kör egy új típusú, jóléti szolgáltatási rendszert hoz létre.

A gondosóra program minden 65 éven felüli állampolgárt megillető, ingyenes jelzőeszköz, melyben a csuklóra rögzíthető, vagy nyakba akasztható Gondosórához 0-24 órában elérhető diszpécserszolgálat tartozik.

A program működése:

  1. Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot.
  2. Az eszköz jelzést küld a Diszpécserközpont felé.
  3. A Diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  4. Kezdeményezi a segítségnyújtást, értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  5. Indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítése is megtörténhet.

Amennyiben úgy gondolja, hogy idős családtagjának biztonságát ebben a programban való részvétellel is szeretné megerősíteni, úgy további tájékoztató, valamint információ a www.gondosora.hu oldalon, vagy a 06 1 445-0080 telefonszámon érhető el.

By Hivatal