MFP-FAE/2021 Felelős állattartás elősegítése

Pályázatok

Projekt címe: Felelős állattartás elősegítése

Pályázatban elnyert támogatás: 1.494.989-Ft

Projekt rövid összefoglalója:

A felelős állattartás elősegítése érdekében igényfelmérés és az állattartói nyilatkozatok alapján az állatok ivartalanítása, veszettség elleni védőoltása és transzponderrel történő megjelölése történt.

A projekt keretében kezelt állat -kutya; 46

A projekt keretében kezelt állat -macska; 48

A projekt keretében ivartalanított állatok száma – Szuka kutya; 8

A projekt keretében ivartalanított állatok száma – Kan kutya; 9

A projekt keretében ivartalanított állatok száma – Nőstény macska; 21

A projekt keretében ivartalanított állatok száma – Kandúr macska; 7

Veszettség elleni védőoltás száma – Kutya; 22

Veszettség elleni védőoltás száma – Macska; 20

Transzponderrel (mikrochippel) történő jelölés száma az ebek esetében; 7

 

Tisztelt Nyírpazonyi Gazdik!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a MFP-FAE/2021 Felelős állattartás elősegítése pályázat kedvező elbírálásban részesült, ezért a korábban nyilvántartásba vett állatok tulajdonosait előreláthatólag október elején értesítjük az ivartalanítás/oltás pontos időpontjáról.

A műtét előtt 10-12 órával, kérjük, már ne etessék/itassák meg kedvenceiket, mert az altatószerek hánytathatnak, és egy bódult állat esetén ez félrenyeléses tüdőgyulladás kialakulásának veszélyével jár. Etetni, itatni csak akkor szabad, ha már teljesen magához tért. A műtét után állatának elsősorban nyugalomra van szüksége. Mivel az altatás következményeként a testhőmérséklet szabályozása nem működik tökéletesen, fontos, hogy állatát szobahőmérsékletű, de nem hideg, nem huzatos helyen a földre helyezett, jó hőszigetelésű padozaton helyezze el. Mivel az ébredés után sokszor nem megfelelő a mozgáskoordinációjuk a kutyáknak/cicáknak, esetleg támolyogva mászkálnak, ilyenkor fontos, hogy ne tudjanak valamilyen berendezési tárgyat magukra borítani, esetleg leesni valahonnan. Az állatok természetes, ösztönös viselkedése, hogy sebeiket nyalogatással „tisztogatják”, azonban ezt meg kell akadályozni, mert a közhiedelemmel ellentétben nyáluk nem gyógyít, sőt elfertőzi a sebet. A nyállal kórokozók kerülhetnek a különben steril sebbe, aminek ún. varratgennyesedés, vagy a seb elfertőződése lehet a következménye. Nyalogatással az állatok el is távolíthatják a varratokat, ami a seb szétnyílásához vezethet. Ez ellen általában műtéti védőgallérral védekezzünk. Emberek számára forgalomba hozott gyógyszereket csak állatorvosi utasításra adjon kutyájának, macskájának, mert sok emberi gyógyszer mérgező a házikedvencek számára, különösen igaz ez a fájdalomcsillapító készítményekre! A varratszedésre általában a műtét utáni 10-14. napon kerül sor. A további teendőkről az állatorvostól kérhetnek tájékoztatást.

 

Kutyatartási kézikönyv NEBIH