A község története

A Nyíregyháza szomszédságában, a 4-es főút mentén található település a megyeszékhely elővárosának is tekinthető, hiszen a városból kiköltözve, egyre többen találnak itt otthonra. A falut 1284-ben mint pusztát adományozta IV. László király a Kállay családnak. Később a Pazonyi család birtokolta egészen a 19. századig.

Első református templomát 1406-ban Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. A késő gótikus templomot 1556-ban a törökök pusztították el: a falu felgyújtásakor odaveszett a templom is. A jelenlegi gótikus stílusú templom berendezése 18. századi. Az épület alatt betemetett kripta van. A templom nevezetessége, hogy Blaha Lujza szülei – néhány napos sóstói ismeretség után – itt kötöttek házasságot. A mai görögkatolikus templom 1930-35 között épült, elődje fatemplom volt. Műemléknek számít a késő klaszszicista, földszintes Vályi-kúria, amely ma meglehetősen elhanyagolt állapotban van. Az Elek-kúria eredeti tulajdonosa az 1848- 49-es szabadságharc dandárparancsnoka, Elek Ferenc alezredes volt. Az épület ma református lelkészlak.

A község hagyományőrző nívódíjas népdalköre 1955-től működik. Azon kevés településeink egyike, ahol nőtt a lakónépesség, jelenleg 3144 lelket számol.

 

By Hivatal