Dénes bácsi, a díszpolgár

Augusztus 20-án Nyírpazony legújabban megválasztott díszpolgárát is ünnepelte a község.

 

Ivancsó Dénes már fél évszázada végez kultúrateremtő munkát községünkben, illetve a megyeszékhelyen. Van, aki tanárként, iskolaigazgatóként, van, aki karnagyként, és van, aki a megyei művelődési központ igazgatójaként ismerhette meg – mondta Vas Miklós a község díszpolgárának méltatásakor, mielőtt átadta a szép mívű oklevelet és az aranygyűrűt a 79 éves Dénes bácsinak. A „mindenki Dénes bácsija” életre szóló munkássága és örök derűje lett keretbe foglalva a díszoklevélbe.

Ivancsó Dénes 1951. december 8-án érkezett ugyancsak pedagógus feleségével Nyírpazonyba, Nyírparasznyáról. Nyírpazonyban előbb igazgatóhelyettesi, majd igazgatói feladatot látott el. Tanítványait nemcsak a matematika és fizika szépségeivel ismertette meg, hanem kirándulásokat, sőt több mapos kerékpártúrákat is szervezett megyénk nevezetességeinek megismerésére. Azért, hogy az osztályait külföldre is elvihesse, mezőgazdasági munkával teremtették elő az útlevél és az utazás költségeit.

Az iskolai munkán kívül – pedagógustársai segítségével – színjátszó csoportokat szervezett, és a kiválóan betanult darabokat messze vidékeken is bemutatták. Karnagyi képzettségét hasznosítva énekkart szervezett, amely neves népdalkörré alakult. A népdalkör nemcsak itthon, de külföldön is szép sikereket ért el. A nívódíjas népdalkör kapcsolatai sok neves hazai és külföldi együttest hoztak Nyírpazonyba, emelve a karácsonyi és a nyári hangversenyek színvonalát. Ugyancsak a népdalkör volt az alapja a hét éve megalakult Blaha Lujza Nyugdíjasklubnak is. Évtizeden át vezette a Vajdabokori Népdalkört is. 1959-től bő tíz évig Nyíregyházán irányította a megyei művelődési központot, miközben a községtől sem szakadt el. A nyírpazonyi általános iskolából ment nyugdíjba, s ma is szorgalmasan ügyködik a köz jobbításán.

Három gyermeke és hat unokája ad még a munka mellett értelmet gazdag életének. Lánya a helyi iskola igazgatója, tankönyvíró, mindkét fia mérnök, de a pedagógusvénát ők is megörökölték: a budapesti, illetve a kecskeméti műszaki főiskolán oktatnak. Ivancsó Dénes kitüntetéseinek hosszú a listája, a 32-ből elég csupán megemlíteni az 1990-ben Nyíregyházán kapott Pro Urbe, az 1995-ben a megyei közgyűléstől kiérdemelt a Művelődésért elnevezésűt, s hát a mostani díszpolgári címet.

Ivancsó Dénes

 

 

By Hivatal