Átdaloltak ötven esztendőt

   Ötven évvel ezelőtt, 1955. március 8-án alakult meg a Nyírpazonyi Népdalkör.
   Nyírpazony (KM) – Tíz évvel a második világháború befejezése után a sebek már begyógyultak, a hadifoglyok zöme már hazatért, az embereknek újra kedve lett közösségekbe járni. Nyírpazonyban is sok színjátszó csoport alakult, akik egymással vetélkedve mutatták be a különböző színműveket.

Nőnapi összejövetel

   – Az előadások után gyakran elhangzott néhány ének is. 1955-ben a nőnapi összejövetel után igen szépen énekeltek az asszonyok és felvetődött a gondolat, hogy kellene egy női kórust alakítani. Ekkor volt a járási kulturális szemlére való benevezések időpontja is, elhatároztuk, hogy ezen már mi is részt veszünk. Heti 4-5 alkalommal próbáltunk. Így elértük azt, hogy a nyírbogdányi gyári kultúrházban megrendezett találkozón már sikerrel szerepeltünk – emlékezik vissza a régi időkre Ivancsó Dénes népművelő tanár, az együttes vezetője. – Ezt követően folyamatosan részt vettünk a körzeti, a járási, majd pedig megyei bemutatókon. Énekeltünk tanyanapokon, falunapokon, tűzoltóversenyen, lovasbemutatón és még vendéglőkben is. Nagy lendületet adott az országosan meghirdetett Röpülj Páva verseny, most már eljöttek a férfiak is, sőt sokan felnőtt gyermekeiket is hozták. Kórusunk is átalakult ekkor népdalkörré.
   – Az első nemzetközi találkozó Záhonyban volt, amikor az ungvári Faipari Vállalat népi együttesével adtunk közös műsort. Már ekkor meghívást kaptunk ungvári szereplésre. Útlevelünk még nem volt, így csoportos útlevéllel mehettünk át a határon, előbb az ungvári zeneiskola tanulóinak énekeltünk, majd a Filharmónia színpadán adtunk egész estét betöltő műsort. 1968-ban sikerült a Nyíregyháza és Vidéke Földműves Szövetkezet támogatását megnyernünk, mely a jogutódokban, az ÁFÉSZ-ben és a Szabolcs COOP Rt.-ben mind a mai napig megmaradt. Ezúton is köszönet érte. Ezután mindig részt vettünk a szövetkezet rendezvényein és az országos szövetkezeti bemutatókon is.

Felvidéken , Kárpátalján

   Az elmúlt évtizedekben az együttes még számos helyen megfordult. Tagjai voltak többek között Győrben, Pannonhalmán, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Szegeden, Ópusztaszeren, Kiskőrösön, Szécsényben, Eperjesen, Késmárkon, Poprádon, Beregszászon, Huszton, Alsóőrben, Bécsben.
 

A gyümölcskarneválok rendszeres szereplője a Nyírpazonyi Népdalkör

 
Folyamatosan részt vettünk a körzeti, a járási, majd pedig megyei bemutatókon.
IVANCSÓ DÉNES

 

By Hivatal